Aktualności

21 kwietnia 2015 12:49 | Aktualności

Z POLA NA STÓŁ - UCZYŃ JEDZENIE BEZPIECZNYM

PAŃSTWOWY POWIATOWY INSPEKTOR SANITARNY W CIECHANOWIE POWIATOWA STACJA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA W CIECHANOWIE informuje:

Corocznie Światowa Organizacja Zdrowia wybiera jeden kluczowy problem dotyczący zdrowia. W bieżącym roku działania WHO poświęcone są Bezpieczeństwu Żywności i prowadzone są pod hasłem: „Z POŁA NA STÓŁ- UCZYŃ JEDZENIE BEZPIECZNYM". Mają one na celu zapewnienie konsumentom bezpiecznej żywności i ograniczenie zachorowań spowodowanych niewłaściwym żywieniem, m. in. otyłością.

Swoją szczególną uwagę zwróćmy więc na obszar działań dotyczących problematyki zdrowego i bezpiecznego odżywiania oraz edukację z tego zakresu wśród naszego lokalnego społeczeństwa, przede wszystkim:

  •   rolników, którzy są podmiotami działającymi na rynku spożywczym, prowadzącymi produkcję pierwotną
  • dzieci i młodzieży w podległych placówkach oświatowych, gdzie odbywa się żywienie zbiorowe, bądź sprzedaż artykułów spożywczych typu chipsy, słodycze, itp.

Wszystkie podejmowane lokalnie działania służyć będą kształtowaniu właściwej postawy dla zachowania zdrowia.


Zapoznaj się z materiałem:

Przeczytano: 1225 razy.| Wydrukuj|Do góry

Spis Rolny